Surinaamse bietensalade

Ingrediënten

  • 5 verse (ongekookte) rode bieten 
  • 1 verse maiskolf, bladeren verwijderd
  • 1 grote kruimige aardappel, in blokjes
  • 1 Tbsp. Madame-Jeanette olie (of andere chili olie)
  • zout en peper naar smaak
  • 1 Tbsp. mayonaise
  • 1/2 appel (bijv. Granny Smith), in blokjes van 1 cm
  • 2 Tbsp. Amsterdamse uitjes, fijngehakt 
  • 3 augurken, fijngehakt
  • 2 Tbsp. kwark
  • 1 Tbsp. platte peterselie, fijngehakt
  • Knoflook 
  • 1 lente-ui, in fijne ringen
  • ijsbergsla, om te serveren

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 185 °C. Was de bieten, dep ze droog en verpak ze losjes in aluminiumfolie. Pof de bieten op de bakplaat ongeveer 50 minuten in het midden van de oven.
  2. Verpak de maiskolf in aluminiumfolie en pof de laatste 30 minuten mee met de bieten.
  3. Week de aardappelblokjes 10 minuten in koud water en spoel ze daarna goed af. Meng ze met de Madame-Jeanette olie en breng op smaak met zout en peper. Doe ze in een ovenschaal en rooster ze de laatste 7 minuten mee in de oven. Neem de bieten, mais en aardappelblokjes uit de oven en laat even afkoelen.
  4. Snijd de mais van de kolf. Verwijder de schillen van de bieten. Als het goed is kun je ze er zo vanaf wrijven. Snijd 2 bieten in blokjes en pureer de overige bieten met de mayonaise.
  5. Meng de bieten met de mais, aardappel- blokjes, bietenmayonaise, appelblokjes, Amsterdamse uitjes, augurk en de kwark, geperste knoflook. Roer de peterselie en de lente-ui erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper en serveer met het brood.