Lasagne met spinazie en vegan gehakt

Bechamel saus
20 gram (plantaardige) margarine/boter
20 gram bloem
400 ml soja melk
1 theelepel zout
2 theelepel mosterd
1 eetlepel witte miso*
snufje witte peper
Vega gehakt ragout
2 stengels bleekselderij
3 sjalotjes
2 middelgrote wortels
3 teentjes knoflook
3 eetlepels zonnebloemolie
¾ theelepel zout
2 blikken tomatenblokjes
snufje zwarte peper
¼ theelepel gerookte paprika
½ theelepel tijm
½ theelepel oregano
150 ml water
Geroosterd vega gehakt
1 ½ eetlepel zonnebloemolie
½ eetlepel balsamico azijn
200 gram soya gehakt (of een andere vleesvervanger)
Gesauteerde spinazie
3 eetlepels zonnebloemolie
300 gram spinazie
snufje zout
1 doos (volkoren) lasagnavellen
De bechamelsaus
De vega gehakt ragout
Het geroosterde vega gehakt
De gesauteerde spinazie
De lasagne
Opmerkingen
* Miso pasta wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Miso vindt zijn oorsprong in Japan en representeert de 5e smaak ‘Umami’ wat wij kennen als ‘hartig’. Witte miso is milder dan de andere miso soorten. Witte miso is niet overal makkelijk te verkrijgen, maar kun je vinden bij biologische supermarkten of toko’s/aziatische supermarkten. Mocht je wel rode miso kunnen vinden, dan kun je witte miso hiermee vervangen. Let wel op dat deze miso soort sterker is, dus gebruik er minder van. Ook kan de saus wat donkerder worden. Mocht je helemaal geen miso kunnen kopen, dan kun je wat boullion poeder gebruiken als vervanging voor de hartige smaak van miso. Dit geeft wel een andere smaak.
** Je kunt het vega(n) gehakt ook opbakken in de pan.